Ateroskleroza

Više od 16 milijuna ljudi godišnje umre zbog posljedica srčanožilnih bolesti. Slična je situacija i u Hrvatskoj gdje srčani udar pogađa osobe sve mlađe dobi. Iako se smatra da je povišen kolesterol u krvi jedini čimbenik rizika, neka saznanja govore drugačije.

Na masnoće možemo utjecati

Zanimljiva je činjenica da čak 50 % osoba koje su doživjele srčani udar nisu imale povećan kolesterol. Ostaje pitanje što je uzrokovalo onih drugih 50% srčanih udara kod kojih je vrijednost kolesterola bila normalna i zašto se 95% svih srčanih udara događa na srčanim arterijama a ne drugdje, iako čovjek posjeduje splet krvnih žila toliko dugačak da bismo ga mogli dva puta omotati oko Zemlje. Odgovor dolazi u obliku činjenica koje nam objašnjava dr Mathias Rath, jedan od vodećih svjetskih kardiologa. Naime, srčane i koronarne arterije su izložene stalnom, svakodnevnom mehaničkom stresu. Splet krvnih žila najveći je organ, poslije kože, u tijelu čija duljina iznosi oko 100.000 km. Zapanjujuće! Naše srce dnevno broji oko 100.000 otkucaja ! Svakim otkucajem srca arterije u srcu se stisnu i to oko 4000 puta svakoga sata! I upravo na tim mjestima dolazi do najvećeg mehaničkog oštećenja koje tijelo pokušava popraviti, kao što radnici popravljaju rupe na cesti. Pitate se kako to organizam čini. U normalnim uvjetima to čini koristeći hranjive tvari koje sudjeluju u proizvodnji energije (koenzim Q10, B vitamini, magnezij…) te one koje sudjeluju u tvorbi novog vezivnog tkiva i obnavljanju oštećenog – vitamin C, aminokiseline, bioflavonoidi (oligomerni proantocijanidini). U nedostatku potrebnih hranjivih tvari, tijelo pokušava popraviti opasna oštećenja nakupljanjem kolesterola, kalcija i nekih drugih tvari. Ova nakupina naziva se plak, a sam proces nakupljanja ateroskleroza. Iznenadna zapreka protoku krvi kroz sužene arterije može uzrokovati srčani udar i smrt. Dakle, ključ sprječavanja ateroskleroze je, prema dr Rathu, u unosu hranjivih tvari koje će spriječiti nastanak oštećenja na krvnim žilama, te koje će omogućiti ispravljanje postojećih oštećenja.

Stres

Značajnu ulogu ima i nadzor razine stresa. Stres je vrlo važno kontrolirati jer hormoni koji se pri tome oslobađaju mogu povećati ukupni oksidativni stres te kao posljedicu toga povećati stupanj oksidacije masnoća, taloženje na stijenke krvnih žila te sama oštećenja na žilama. Ukoliko ste izloženi stalnom stresu i napetosti svakako treba uzimati biljke za jačanje sposobnosti prilagodbe (adaptogeni) kao što su Rhodiola rosea (Rhodiolin) ili Morinda citrifolia (Noni).

Esencijalni antioksidansi

U sprječavanju nastanka oštećenja na krvnim žilama ključnu ulogu imaju antioksidansi. Ističemo jedan od naših najprodavanijih proizvoda u 2010. godini – VeinProtex. Ovaj proizvod sadrži sve što je potrebno za zdrave i protočne krvne žile, čak i ukoliko su već prisutne taložine na žilama. Prije svega sadržava OPC, oligomerne proantocijanidine koji su najbolji zaštitnici cjelovitosti tkiva krvnih žila, od najvećih arterija do najsitnijih kapilara. Treće, sadrži biološki sumpor MSM, vitamin C te hesperidin kompleks (bioflavonoidi) koji su ključni za čvrstoću kolagena od kojega su žile građene, a kako djeluju sinergistički čine ovaj proizvod izuzetno biološki učinkovitim. Dodatan razlog za uzimanje VeinProtexa je sadržaj đumbira i kurkume za koje je poznato da snažno potiču optok krvi i uklanjanje nakupljenih masnoća i otrova, a pomažu i ukupnoj oksigenaciji.
Drugi izvrstan proizvod je Mega Protect – jedinstvena formula sa čak 16 najznačajnijih antioksidanata sinergističkog djelovanja usmjerenog na zaštitu svakog kutka našeg organizma. Posebnost je ove formule i sadržaj ekstrakata ginkga, zelenog čaja i antocijanida borovnice koji dodatno potiču cirkulaciju. Posebnost ove formule je i glutation te lipoična kiselina koje nazivamo univerzalni antioksidansi koji posebnu primjenu nalaze u zaštiti organizma od štetnog djelovanja povišenog šećera te nadzor i smanjenje krvnog tlaka.

Koenzim Q 10

Ukoliko ste srčani bolesnik, imate povišen kolesterol, krvni tlak ili dijabetes svakako spadate u skupinu osoba koje trebaju dodatno unositi B vitamine, magnezij i koenzim Q10. Ove hranjive tvari osiguravaju dostatnu količinu energije te sudjeluju u procesima nadzora masnoća, šećera, krvnog tlaka. Koenzim Q 10 (30-100 mg dnevno) je značajan zbog svoje nezamjenjive uloge u pravilnom radu srčanog mišića kao i svih najvažnijih tjelesnih organa (jetra, bubrezi, mozak, gušterača) koji imaju stalne i velike potrebe za energijom te su vrlo osjetljivi i na najmanji nedostatak koenzima. Potrebe organizma za koenzimom Q10 višestruko se povećavaju kod: bolesti srca i krvnih žila, povišenog kolesterola, poremećaja srčanog ritma, povišenog krvnog tlaka i angine pectoris, dijabetesa, bolesti bilo kojeg vitalnog organa, alergije, slabog imuniteta, kod astme i bronhitisa, migrena i glavobolja itd. Antioksidativno djelovanje koenzima Q10 čak je 50 puta jače od samog vitamina E te je posebno važno za očuvanje masnih dijelova stanične stjenke i sprječavanje oksidacije kolesterola. Ovo je značajno za osobe s povišenim LDL kolesterolom jer koenzim Q10, sprečavajući oksidaciju LDL čestica, sprječava njegovo taloženje na krvne žile. Nedavna istraživanja nobelovca, dr. Michal S. Browna ukazuju da je koenzim Q10 značajan u zaštiti od štetnih nuspojava vezanih za korištenje lijekova za sniženje kolesterola.
Proizvod Magnezi B6 sadrži magnezij koji je poznat kao najvažniji mineral u održavanju funkcije srčanog mišića. On krijepi srčani mišić, sprječava smetnje srčanoga ritma, preventivno djeluje protiv srčanoga infarkta. Uzimanje dodatnih količina magnezija može pomoći u normalizaciji tlaka i održavanju ravnoteže vode u tijelu. Magnezij je nužan svim osobama koje boluju od dijabetesa jer utječe na zdravu funkciju gušterače i izlučivanje njenih sokova. Prirodni je regulator probave i stoga je koristan pri zatvoru te pospješuje rad i obnavljanje naših jetara.

Leave A Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)