Omega 3

S obzirom da se Omega 3 nalazi u središtu zanimanja znanstvenih krugova, a nova istraživanja stalno otkrivaju sve više novih povoljnih učinaka, ne čude podaci jedne od vodećih tvrtki za istraživanje tržišta Euromonitor International koji ukazuju da je prodaja preparata Omega 3 u periodu od 2008. – 2009. godine porasla 10%. Brojni su pozitivni učinci omega-3 masnih kiselina na zdravlje čovjeka; od začeća do starosti.

Najpoznatije masne kiseline iz omega-3 skupine su eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) kiselina, a postoje i druge nutritivno važne omega-3 masne kiseline, kao npr. alfa linolenska ili stearinska kiselina. Istraživanja pokazuju da snižavaju razine masnoća u krvi i povoljno utječu na kardiovaskularni sustav (npr. antihipertenzivni učinak). Osim toga, tzv. eikozanoidi koji nastaju od EPAublažavaju upalne procese zbog čega su se pokazali učinkovitima u prevenciji nekih srčanih oboljenja (koronarnih bolesti) kao i u liječenju artritisa, upalnih bolesti crijeva pa čak i psorijaze. DHA se „taloži“ u stanicama živčanog sustava što je iznimno važno u prenatalnom periodu, kao i u dojenačkoj dobi i djetinstvu, jer je jedan od ključnih čimbenika zdravog razvoja živčanog sustava. Ista ta značajka omege 3 može biti važna i u starijoj dobi protiv staračke demencije. Daljnji obećavajući rezultati zabilježeni su i kod komplementarnog liječenja psihičkih simptoma (npr.depresije).
Omega-3 masne kiseline sastavni su dio našeg prehrambenog naslijeđa i imaju važnu ulogu u prevenciji i liječenju iscrpljujućih stanja poput kliničke depresije u svim razdobljima života, posebice u starijoj dobi. Stijenke živčanih stanica u velikoj mjeri izgrađuju omega-3 masne kiseline, posebice DHA, dugolančana komponenta koja određuje način transporta nutrijenata kroz stanične membrane, električnu provodljivost i aktivnost kritičnih neurotransmitera u staničnoj komunikaciji. Rezultati istraživanja objavljenog u The Journal of Nutrition, Health & Aging pokazuju da svakodnevna suplementacija omega-3 masnim kiselinama može značajno suzbiti simptome depresije kod starijih žena. Istraživanje je pokazalo da su se simptomi depresije kod žena koje su svakodnevno uzimale 2,5 g omega-3 značajno smanjili.
Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition pokazuje da omega-3 masne kiseline pronađene u ribi i prirodnim sastojcima poput oraha i sjemenki mogu smanjiti razine opasnog homocisteina, aminokiseline povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i demencijom. Pregledom podataka jedanaest studija koje su obuhvatile više od 720 sudionika znanstvenici su otkrili da je uvođenje omega-3 masnih kiselina u prehranu ili nadopune prehrani povezano sa značajnim smanjenjem rizika homocisteina u plazmi. Homocistein je poznati aterogeni marker koji pridonosi povećanom riziku od srčanih oboljenja i infarkta miokarda, a u posljednje vrijeme ga se povezuje i sa razvojem Alzheimerove demencije. Na temelju uvjerljivih dokaza dobivenih ovom meta-analizom (analiza rezultata većeg broja istraživanja) i opsega istraživanja u proteklom desetljeću, sve osobe koje vode računa o zdravlju trebale bi uključiti omega-3 masne kiseline u svoju prehranu ili u nadopune prehrani u svrhu snižavanja rizika kroničnih bolesti.

Omega 3
Cijena: 138,67 kn
Članska cijena: 104,00 kn

100 gel kapsula

Omega 3 – sastav jedne kapsule

E vitamin 10 I.J.
Koncentrat ribljeg ulja
koji sadrži:
1000 mg
EPA (eikozapentaenoična kiselina) 180 mg
DHA (dokozaheksaenoična kiselina) 120 mg

Cholestone
Cijena: 162,67 kn
Članska cijena: 122,00 kn

90 tableta

Cholestone – sastav jedne tablete

Ulje sjemenki lana 200 mg
Jabučni pektin 200 mg
Češnjak 100 mg
Vitamin C 60 mg
Vitamin E 10 mg
Krom 50 mcg
Lecitin 100 mg

Leave A Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)