ZDRAVA PREHRANA

SPECIJALITETI JAPANSKE KUHINJE

Dugo sam razmišljao što bih još mogao ponuditi članovima CaliVita obitelji vezano za zdravu prehranu. Moj se stari san sada napokon obistinio; predstavljam vam japansku kuhinju.  S razlogom me možete pitati zašto baš japanska kuhinja? Jer se japanska kuhinja može pohvaliti sa najzdravijom hranom na planeti, i upravo se zato treba upoznati s njom, kušati je i zavoljeti… Razmotrimo to pobliže:

Danas se puno govori o zdravoj prehrani, no teško je pronaći pravi odgovor među svim tim proturječnim informacijama. Pravilna prehrana znači redovito konzumiranje raznovrsne hrane i pića u odgovarajućim omjerima i količinama. Takvom prehranom možemo smanjiti rizik od oboljenja. Dovoljno je obratiti pažnju na neke sitnice prilikom kuhanja, ili promijeniti neke od sastojaka starih recepata i već smo napravili veliki korak prema zdravlju. Jedući svjesno, možemo napraviti puno za sebe, svoje zdravlje i svoju obitelj.
U Japanu hrana ima velik značaj. Kuhanje nije samo pripremanje hrane, već se smatra umjetnošću. Japanska kuhinja je posebna, i to ne samo s europskog gledišta. Japanski su otoci, zbog svoje izolacija i prirodnih uvjeta na području gastronomije razvili pravu egzotičnost. Karakteristika japanske kuhinje je da se većina hrane servira sirova. Primjer za to je, već dobro poznati sushi, koji se priprema od sirove ribe ili rakova, i riže.
Juhe su različite i blago ljute, ljute i kisele ili začinjene, a vrlo su popularne i juhe pripravljene s misom – ekstraktom fermentiranog zrna soje, koje se najčešće služe uz glavno jelo, a ne prije njega kao kod nas. Večera uključuje sirovu ribu, ili prženu u octu ili ulju, povrće, kisele krastavce i rižu koja, ako nije samostalno jelo, služi kao poveznica sve ostale hrane. Konzumiranje sirove ribe, i jedenje općenito, za Japance je puno više od jela samog; to je spoznaja čuda stvaranja, jedinstvo s prirodom, obred revitalizacije.
Japanci su jedini narod na kugli zemaljskoj koji se na takav način brine o viđenju hrane. Za Japance je sklad okusa i izgleda važan: nije nebitno na kakvom tanjuru i na kojoj strani tanjura je jelo servirano. Pokušali su uskladiti obroke s prirodom i okolinom. Sastojci i hrana unutar obroka trebali bi biti u međusobnom skladu. Prije jela obavezno je promatranje i uživanje u izgledu, boji, obliku hrane kao i načinu na koji je servirana. Prehrana Japanca je prilagođena godišnjim dobima. Sve namirnice jedu sezonski, te na taj način pokušavaju sadržati sklad s prirodom.
Ljeto je stiglo i kod nas! Svima preporučam konzumiranje lagane hrane, puno svježeg sezonskog voća i povrća, baš poput Japanaca! Promatrano sa fiziološkog stajališta, konzumiranje takvih namirnica ima blagotvorno djelovanje, jer su zbog svog sadržaja vitamina i minerala neophodne našem tijelu.
Neka i vaša trpeza puni vaš organizam snagom i vitalnošću, toliko potrebnom za svladavanje svih izazova koji su oko nas!

Srdačan pozdrav,
Gerry Hargitai
Predsjednik i osnivač CaliVita International

 

Leave A Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)